Što je umjetna inteligencija (AI)?

Umjetna inteligencija (AI) brzo se razvija. Sama tehnologija iz dana u dan postaje sve bolja i pametnija, što omogućava sve većem broju novih industrija da usvoje Al za različite primjene. Bankarski sektor, sektor zaštite, medicina samo su neka od područja koja već primjenjuju AI.

Osnovne aplikacije AI uključuju chat botove za korisničku podršku, poboljšanu medicinsku dijagnostiku, personaliziranje usluga za pojedince, ali i postavljanje AI robota za beskontaktno mjerenje temperature i kontrolu ulaza u banke, bolnice, državne i privatne zgrade.

Osim ovih aplikacija, banke i druge tvrtke primjenjuju ovu tehnologiju za povećanje učinkovitosti rada svojih djelatnika. AI nam pomaže smanjiti prijevare i sigurnosne rizike.

Društva su na početku duboke transformacije zbog razvoja IT sektora, društvenih mreža, komunikacije i analitike velikih podataka (big data). Razumijevanje poslovanja u ovim promjenjivim vremenima veliki je izazov. Tvrtke si ne mogu dopustiti stagnaciju, trebaju neprestano preispitivati ​​svoje konkurentske prednosti u svjetlu dubokih promjena potaknutih napretkom informacijske tehnologije (IT) i pritiscima konkurencije.

U korijenu tih promjena je pomicanje fokusa s tradicionalnih sustava u kojima većina zaposlenika radi administrativne i pozadinske poslove, što je po prirodi stvari ne samo dugotrajno već i ne rezultira poboljšanjima u vidu ubrzanja ili više kvalitete usluge. Sve je veća potreba za prihvaćanjem umjetne inteligencije, koja ne samo da može zadržati klijente, već i poboljšava postojeće poslovne procese i personalizira iskustvo kupca. Umjetna inteligencija mogla bi biti ključ za transformiranje mnogih ovih ključnih procesa usmjerenih prema kupcima i zadržavanje konkurentske prednosti.

“Umjetna inteligencija je znanost i inženjerstvo izrade inteligentnih strojeva.”
John McCarthy

Umjetna inteligencija (Al) postoji desetljećima, otkako ju je John McCarthy definirao kao “znanost i inženjerstvo izrade inteligentnih strojeva”. Ali tek je u posljednje vrijeme AI tehnologija naglo prošla kroz evoluciju i izazvala značajan interes u poslovnom sektoru.

Umjetna inteligencija je teorija i razvoj računalnih sustava koji su sposobni izvršavati zadatke koji obično zahtijevaju ljudsku inteligenciju, poput vizualne percepcije, prepoznavanja govora, beskontaktno mjerenje temperature, prepoznavanja lica, evidencija temperature djelatnika, donošenja odluka, kontrola ulaza i prevođenja između jezika.

Povijest umjetne inteligencije

Pojam umjetna inteligencija nastao je 1956. godine, ali AI je danas postao popularniji zahvaljujući povećanom volumenu podataka, naprednim algoritmima i poboljšanjima u računarskoj snazi ​​i pohrani. Rana istraživanja Al-a 1950-ih istraživala su teme poput rješavanja problema i simboličkih metoda. Šezdesetih godina prošlog stoljeća američko Ministarstvo obrane zainteresiralo se za ovu vrstu posla i počelo osposobljavati računala da oponašaju osnovna ljudska razmišljanja.

Na primjer, Agencija za napredne istraživačke projekte obrane (DARPA) dovršila je projekte mapiranja ulica 1970-ih. A DARPA je 2003. godine proizvela inteligentne osobne asistente, puno prije nego što su Sin, Alexa ili Cortana bili dio naših kućanstava. Ovaj rani rad otvorio je put automatizaciji i formalnom zaključivanju koje danas vidimo na računalima, uključujući sustave za podršku odlukama i pametne sustave pretraživanja koji mogu biti dizajnirani da nadopunjuju i povećavaju ljudske sposobnosti.

Iako holivudski filmovi i znanstveno-fantastični romani često prikazuju zle al-robote koji se spremaju zavladati svijetom, trenutni razvoj al-tehnologija nije toliko zastrašujući čak naprotiv prilično nam pomaže u poslovnom ali i svakodnevnom životu.

Koliko potrošači znaju o umjetnoj inteligenciji?

Zanimljivo je ali ne baš previše. Po istraživanjima polovica ispitanika ne razumije da rješenja umjetne inteligencije omogućuju strojevima da nauče nove stvari, a još manje njih ne zna da umjetna intelignecija može riješiti poslovne probleme ili u potpunosti razumjeti ljudski govor.

Naš uređaj ThermoVision Dispenzer jedan je od onih uređaja koji dovode AI pred lice svakodnevnog korisnika. TVD uređaj će vas dočekati na ulazu u neki prostor, izmjeriti vam temperaturu, upotrijebiti fotografiju vašeg lica kako bi vodio ažurnu evidenciju ulaska u prostor ili evidenciju radnog vremena. U potpunosti može samostalno odraditi više od 90% zaštitarsko portirskih poslova. Može prepoznati zaposlenike i dopustiti im ulaz u prostor, može zabraniti ulaz u prostor a može vam i unazad reći tko je i kada ulazio ili pokušao ući u prostor. Pročitajte i druge karakteristike našeg uređaja ovdje